Digitale Fotografie Vakantie

Godox QPR-70 softbox

Stacks Image 3
Godox QR P70 softbox
Geschreven: 23 oktober 2023
De tijd van Lastolite en dergelijke merken liggen inmiddels ver achter ons. Belachelijk dure producten en vaak slecht gebouwd. Het is met name aan Godox te danken dat de prijzen enorm omlaag zijn gegaan en de bouwkwaliteit heel erg verbeterd is. De tijd dat je 3 - 400 euro voor een softbox betaalde is echt niet meer nodig. Voor rond de 120 euro koop je nu een hele goede, degelijke softbox zoals deze Godox QR P70.
Stacks Image 13

Quick release systeem

Vroeger… en ze bestaan nu ook nog moest een softbox iedere keer in- en uit elkaar gehaald worden omdat je ze anders niet inde auto kreeg. Met de vaste softboxen was dit een heidens karwei. Al die baleinen er weer in doen en zag dan het doek er nog maar eens goed en strak eroverheen te krijgen. Een monnikenwerk. En vaak pijn aan je handen en een rode kop van inspanning.

Omdat ik veel binnen en buiten werk met flitsers is het een zegen dat er nu softboxen bestaan die snel in en uit elkaar gehaald kunnen worden. Binnen een minuut ben je klaar met het in elkaar zetten. Hieronder zie je een behoorlijk aantal balieien die vast blijven zitten maar wel ingeklapt kunnen worden. Je trekt de balein naar boven en dan klikt hij als vanzelf in zijn positie. Dat doe je een stuk 16- keer en dan is de softbox gereed voor elkaar. Ik laat altijd alle doeken erin zitten. Scheelt weer werk als ik op een locatie aankom.

Het uit elkaar halen of de baleinen weer naar beneden krijgen is de eerste paar keer iets lastiger. Het is nog nieuw en gaat wat stroef. Je moet dan de knoppen die je ziet indrukken en dan klapt de balein naar beneden. Omdat het nog nieuw is gaat dit de eerste paar keer echt wel moeizaam. Het kost behoorlijk wat kracht. Later gaat dit een stuk makkelijker.

Het Quick release systeem van Godox is een fijn systeem. Ik heb eerst een vergelijkbare Caruba softbox gehad maar die begon na minder dan een jaar toch wel aardig uit elkaar te vallen. Baleinen die loslieten, niet meer in de houder bleven steken, en meer van dat soort problemen. Deze Godox QR-P70 lijkt een stuk beter gebouwd te zijn. En inmiddels heb ik hem al vaak genoeg gebruikt. Na gebruik weer inklappen en weer in de bijgeleverde tas doen. Eerste paar keer wat onwennig en wat stroef en zwaar. Maar daarna wordt het makkelijker.

Er is een nog mooier inklap systeem bestaat van het Koreaanse merk SMDV maar dan ben je direct weer meer dan 300 euro kwijt. Dat heb ik er niet voor over. Juist omdat ik veel buiten sta te werken, het vaak op de grond ligt eventjes en ook nog wel eens een keer omvalt. Gaat het kapot dan gaat het kapot, maar het kost mij dan niet al teveel om het eventueel te vervangen.
Stacks Image 55
Aan de binnenkant plak je met klittenband het eerste doek met als je goed kijkt een extra rondje zodat je minder last hebt van eventuele hotspots van je flitser die erachter geplaatst worden. Aan de buitenkant komt het tweede doek. Wat voor nog een keer extra bouncen van het licht in de softbox zorgt zodat je nog mooi diffuus, zacht en gericht licht uit de Godox QR-P70 krijgt. Het licht wat eruit komt is zonder meer mooi te noemen. Is het heel veel mooier dan van andere softboxen? Nee dat niet. Dat is ook niet echt te meten. In dit geval gaat het toch er uiteindelijk om dat je zelf mooi je licht moet plaatsen. Daar hangt het behalen van mooi licht het meeste vanaf. Wat dat betreft worden softboxen een beetje overschat. Doekje hier, doekje daar…. Rond, zeshoekig, achrhoekig, laat je niet beetnemen door de marketing afdelingen.

Het licht wat eruit komt is zacht omdat de flitser die erin steekt klein is en door de softbox veel groter gemaakt wordt waardoor het licht zachter wordt. Dat is het hele principe. Groot licht dichtbij een onderwerp geeft zacht licht.

Zo zijn er ook nog van Godox een QR-P90 (90 centimeter) en een QR-P120 (120 centimeter) softbox. DE QR P70 is dus 70 centimeter groot. Voor het formaat van mijn studio ideaal. Voor de andere softboxen van de QR serie is mijn studio niet groot genoeg. Ze zullen ongetwijfeld nog mooier en zachter licht geven, maar het licht gaat dan ook eerder doordat ze zo groot zijn alle kanten op. Dus ook de kanten daar waar ik het licht niet wil hebben. En dat is een voordeel van met een kleinere softbox werken.

Stacks Image 112
Dan kun je er ook nog een loss grit van 70 centimeter voor kopen. Ik heb die nog niet. Daarmee kun je nog beter en vooral mooier het licht bundelen. Je houdt het bij elkaar maar het blijft wel zacht licht. Ideaal. Als je deze softbox zou willen gaan kopen, koop dan die grid er meteen bij.

En hieronder zie je een foto gemaakt met alleen de QR-P70. De grid heb ik niet, dus her en der heb ik nog wat licht tegen gehouden omdat ik het licht nog iets te verspreid vond. Het is erg fijn werken met de Godox QR P70.
Stacks Image 118
Stacks Image 122
Bovenstaand portretfoto is gemaakt op locatie bij een brandweer kazerne. Brandweerman met baby. Het hoofdlicht was met gebruik van de Godox QR P70. Mooi en zacht genoeg voor baby en vader. Er stonden nog twee effectlichtjes maar die zie je nauwelijks. Het hoofdlicht is wat je ziet. En dat was met de QR P70.

Wat kost dat?

Het kost geen pepernoot. 120 euro voor een supergoede en degelijke softbox. Ik zeg doen en dan meteen met een 70 cm grid erbij. Dat is ook nog iets van 25 euro.
Waarom geef ik advies?
Ik wil je helpen en adviseren omdat ik denk dat ik na 42 jaar fotografie er wel kijk op heb. Wat doet er toe en wat doet er niet toe. Ik kijk ook anders naar producten dan alle Youtube kanalen en bloggers en vloggers. Vaak hebben ze commerciële belangen bij wat ze zeggen of schrijven. Ik totaal niet. Geen enkele. Behalve dan dat ik je probeer te helpen iets goeds voor je geld te kopen. En nog beter, je voor een miskoop te behoeden.